Continuem demanant-vos la participació per a les 3es Jornades Valencianes de Documentació. Us havíem demanat que proposàreu #lidersocults i hem tingut molts! Ara el que us demanem és que indiqueu qui o quins, de tots els líders proposats, voleu que vinguen a les jornades a participar i compartir amb nosaltres les seues experiències. Podeu votar fins al pròxim 15 de juny a tots els #lidersocults que vullgueu.
Pots escollir a tots els #lidersocults que vulgues i donar la teua opinió encara que no hages proposat a cap líder.
Jorge Ramos Alonso. Nascut a Madrid a l’any 1979 i criat a València, resideix a Berlín des de 2012, on exerceix com Head of Analytics en Rocket Internet SE. Diplomat en Biblioteconomia i Documentació per la UV, Llicenciat en Documentació per la UPV i Màster CALSI. Rocket Internet és una incubadora de startups que té l’objectiu de convertir-se en la major empresa d’internet fora d’EUA i Xina. En el seu treball diari dóna suport a una cartera de més de 100 empreses en diversos temes relacionats amb l’analítica web, com la realització de guies d’etiquetatge, testeig i control de qualitat de les dades recollides, definició de KPIs i anàlisis quantitatives per a la presa de decisions basades en dades.
Eglee Lilliana García Rangel. Universidad Metropolitana de Caracas (Veneçuela). Líder de projectes en implementació de tecnologies d’informació, específicament associats amb l’aplicació exitosa d’eines de la Web 2.0 a través d’un pla estratègic en biblioteques universitàries.
Marcos Ros Martín. Valencià, i amb una trajectòria molt interessant, és un dels documentalistes pioners en la Comunitat Valenciana en Intel·ligència Competitiva i també pioner dels bloggers de documentació:: «El documentalista enredado».
Héctor Canorea Martínez. Documentalista en Mindrop. Aquí hi ha algunes de les claus part del seu treball:
- Nou enfocament dins d’un camp nou, com el Market Intelligence.
- Gestió de documents des d’un prisma innovador per al nostre perfil.
- Utilització de noves eines per aconseguir informació, no utilitzades pel documentalista habitualment.
Bárbara Pérez Soria. Documentalista en Mindrop. Aquí hi ha algunes de les claus part del seu treball:
- Nou enfocament dins d’un camp nou, com el Market Intelligence.
- Gestió de documents des d’un prisma innovador per al nostre perfil.
- Utilització de noves eines per aconseguir informació, no utilitzades pel documentalista habitualment.
Alicia López González. A través del seu blog «Lo que viene siendo una documentalista», ha difós el seu currículum per les xarxes socials i Internet, i és un dels blocs sobre documentació millor posicionats. Ha pogut conèixer a persones rellevants de l’àmbit de la gestió de la informació, realitzant entrevistes i explicant centres, a més de conèixer la tasca de l’Associació ABDM, de la qual ara és presidenta.
Fátima Pastor Ruiz. Treballa a la Unitat de Cienciometría dels Serveis Generals de Recerca (SGIker) de la Universitat del País Basc (UPV / EHU). El seu treball se centra en tres tipus d’actuació:
- D’una banda, en el control i seguiment de les publicacions científiques, tesis doctorals, congressos i notícies que es generen amb el suport de les diferents Unitats i Serveis SGIker, del seu impacte i rellevància en cada àrea científica. Aquesta informació resulta d’extraordinària importància per a poder presentar-se a les diferents convocatòries d’infraestructures i personal.
- De l’altra, en l’organització i impartició de tallers i sessions formatives adreçades a la comunitat universitària d’iniciació a la recerca, acreditacions, sexennis, redacció d’informes científics i treballs de grau.
- I també, en la realització d’informes bibliomètrics tant a nivell micro com macro, per a la presa de decisions per part del Vicerectorat d’Investigació de la UPV / EHU.
Francisco Esquivel del Reyo. És documentalista audiovisual, però ha desenvolupat un equip perquè les persones amb discapacitat visual puguen desplaçar-se i buscar informació en biblioteques públiques. La seva aportació va rebre el reconeixement de IBerbibliotecas 2013 i ara està explorant nous usos de la tecnologia, en biblioteques de Mèxic i Equador.
Estefanía Aguilar Moreno. Grup de recerca GEOTEC, Universitat Jaume I. Estefania, Llicenciada en Documentació i Màster en Societat de Informació i del Coneixement, pertany al grup de treball GEOTEC, que ha detectat el buit que hi ha a Espanya i a Europa en la gestió de dades geogràfiques i en l’oferta de serveis d’Informació Geogràfica des de biblioteques acadèmiques i unitats d’informació. Aquests serveis s’estan oferint, des dels 90, en contextos nord-americans i americans. Des del grup es creu que és una opció amb molt potencial tant per ampliar l’oferta de serveis en biblioteques, donar resposta a una necessitat governativa i social, i oferir una altra sortida professional als professionals de la informació.
Mª Luisa Palomares. Luisa ha aconseguit que en un poble que per llei no està obligat a tenir biblioteca, aquesta siga un eix molt important en la vida cultural del poble. A més, al costat d’altres companyes, ha liderat i lidera un projecte molt interessant: Contescoltes, un referent per a professionals de l’animació lectora i la gestió cultural a la Comunitat Valenciana.
Rubén Alcaraz
La seua història:
Instal·la tot el que se li posa per davant i no es cansa de difondre el programari lliure per allà on va.
És un # líderocult perquè
Serveix igual per a un trencat que per a un descosit, i perquè el mateix et implementa un programa, que t’ho tradueix o t’ho personalitza.
La seua cita:
«De debò segueixes pagant llicències de programes? Abandona el costat fosc i uneix-te a la comunitat (et necessitem) «
Nuria Castells Ribalta. És diplomada en biblioteconomia i documentació però mai ha exercit de bibliotecària. Ha treballat en el camp de la gestió cultural i d’esdeveniments, en formació i en documentació periodística, fins que en 2012 es vaig endinsar en el món de les startups tecnològiques, l’emprenedoria i el màrqueting digital. Actualment, després d’haver posat en marxa el seu propi projecte tecnològic, col·labora com a consultora en estratègies de negoci i comunicació per a noves empreses amb base tecnológica.
Paloma Hidalgo Goyanes. Treballa a Documentació Informatius TVE i és Professora de Documentació en la UCM. Convençuda de la importància actual dels arxius de televisió i que segueixen sent desconeguts per gran part dels ciutadans, treballa per persuadir els informadors que la consulta i utilització de documentació, redunda en l’augment de la qualitat del missatge informatiu. Al temps, impulsa des de l’espai acadèmic i professional la posada en valor dels arxius audiovisuals de televisió com a instruments útils per al treball dels investigadors i per a l’educació en general, ja que guarden informacions i testimonis sobre els esdeveniments importants o quotidians de la nostra Història Contemporània i formen part essencial del Patrimoni de la Humanitat que cal preservar i donar a conèixer.
Sergi Montes. Ha treballat com a responsable de tecnologies de l’Ateneu des del 2009. Paral·lelament ha desenvolupat cursos de formació centrats fonamentalment en l’ús dels gestors de continguts en els centres d’informació i documentació. Últimament està impartint un curs centrat en l’adaptació i millora de les funcionalitats d’un gestor com WordPress, a través fonamentalment de connectors externs. Aquestes millores permeten disposar d’una gestió millorada dels arxius multimèdia, de menús de navegació capaços també de mostrar continguts, de la implementació d’un flux de treball automatitzat entre els diferents perfils d’usuari, de l’anàlisi de les diferents opcions disponibles en matèria de traducció de continguts, de la personalització dels tipus de continguts que poden crear-se en WordPress, etc.
A més, també està impartint un curs avançat de gestió d’exposicions virtuals amb Omeka, per al personal de la biblioteca de la Universitat de las Palmas.
David Maniega. Apps de biblioteques. El concepte enigmàtic de #líderocult es correspon amb la seua manera de ser. No és dels que li agraden els copets a l’esquena, ni els elogis per un treball realitzat, ja que sempre busca la qualitat i serietat en els projectes. El món de les aplicacions mòbils, i en especial les relacionades amb les biblioteques, és part del seu univers actual. La combinació d’adaptar serveis al context fa que el camp d’acció de les apps a les biblioteques sigui molt gran, i aquest és un dels molts camins que David està recorrent. Crida l’atenció que recalca que no sempre necessitem una app, que hem de saber quan i per a què, en quins contextos i amb quines tecnologies, ja que de vegades l’ideal no és una app sinó emmotllar a un disseny adaptatiu (Responsive Web Design) un portal web, un servei, un producte, etc., però cal saber com fer-ho i de quina manera per optimitzar tots els processos implicats en la gestió d’un projecte, i en això és un expert. Viu cada projecte com si fos seu, pensant en com l’usuari va a treure el màxim profit per posar-ho tot com més fàcil millor. Se li sent dir molt sovint que hui dia ja no hi ha limitacions tècniques, i que això és més estimulant i provocador! És com donar-li de menjar cada dia al monstre …
Elvira Aleixandre Baeza. És documentalista del Centre de Documentació Europea (CDE) de la Universitat Jaume I. Ella és la líder de la comunitat digital SEDES: Arxiu Espanya Unió-Europea del Repositori UJI que conté la documentació relativa al procés d’integració d’Espanya a la Unió Europea, incloent la producció intel·lectual de les universitats. Es tracta una iniciativa col·laborativa en Accés Obert que va començar el 2011 i en la qual treballen 27 CDE de la universitats espanyoles, la Representació de la Comissió Europea i la Secretaria d’Estat per a la Unió Europea. Ha estat reconegut per la Comissió Europea com a exemple de bones pràctiques.
Jorge Greses Tormo. És un clar exemple d’adaptació de proactivitat dins de la empresa i d’adaptació a les necessitats d’aquesta. Això li ha portat a posicionar-se com un dels actius clau i estratègics en la mateixa. A més, la profesió de Master data és una de les eixides professionals més desconegudes en la nostra professió i en canvi és una de les millors perspectives laborals.