Coneixent als nostres #lidersocults

Després de la presentació i la inauguració de les jornades per les autoritats, arriba el moment de conèixer als nostres #lideresocultos. Aquests han sigut triats per votació popular a través de la web de les jornades. Tots ells han rebut l’encàrrec de realitzar un vídeo, en el qual contestaran a diferents preguntes. Què és un líder ocult? Per què eres un líder ocult? Per què els professionals de la documentació són líders ocults? A continuació els vídeos de Francisco Esquivel del Reyo, Alicia López González, Héctor Canorea Martínez i Rubén Alcaraz Martínez.

Francisco Esquivel del Reyo

Agraeix al COBDCV per dignificar la professió del gestor de la informació i per la idea de crear la iniciativa dels #lídersocults.

Per a Francisco un #liderocult és aquell professional de la informació apassionat, que treballa amb un enfocament clar a aconseguir un objectiu com per exemple comunicar, desenvolupar, crear, compartir informació i coneixements i viure en l’avantguarda utilitzant la tecnologia.

Francisco és un #liderocult perquè considera vital enfocar el coneixement de la nostra disciplina per a recolzar a sectors vulnerables de la població, concretament a les persones amb discapacitat visual.

#lideroculto: Francisco Esquivel del Reyo from COBDCV on Vimeo.

 

Alicia López González

Per a Alicia, la presidenta de la Asociación Profesional de Archiveros, Bibliotecarios y Documentalistas de Madrid (ABDM) un líder ocult és aquella persona que atrau a persones per les seues accions, que produeix empatia, que segueix la seua causa, que destaca en el seu sector i en l’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació, encara que no té un reconeixement.

El #liderocult serà aquell que siga capaç de plasmar que les seues idees tenen un valor afegit i que amb elles s’aconseguirà l’objectiu final.

Alicia és una #lideroculta per l’audiència que atrau el seu blog “Lo que viene siendo una documentalista” on es tracta temes sobre biblioteques, arxius i centres de documentació juntament amb les diferents entrevistes realitzades a professionals de la informació i a autors de llibres, ha fet que el seu blog siga un dels més destacats del nostre sector.

Els professionals de la informació són ocults per tenir l’estigma de bibliotecari antic, arraconats al voltant de documents poc accessibles i amb molt poques ganes d’ajudar, i algun susuaris que coneixen el nostre treball ens menyspreen perquè pensen que ho pot fer qualsevol. Per a deixar de ser ocults Alicia recomana defensar la nostra professió i els nostres estudis a través d’organismes propis del sector, com el COBDCV i l’ABDM, a més de reforçar la nostra identitat com a professionals necessaris i actualitzar les nostres aptituds amb l’entorn digital, les tecnologies de la informació i la comunicació.

#lideroculto: Alicia Lopez González from COBDCV on Vimeo.

 

Héctor Canorea Martínez

Després dels agraïments al COBDCV comunica que el projecte pel qual es presentava a #lideresocults ha tancat les seues portes i que actualment treballa en l’arxiu de Potries.
Per a Héctor un #liderocult és algú capaç d’aportar alguna cosa inesperada per iniciativa pròpia a un projecte, algú capaç de tenir una visió global d’un projecte.

Héctor és un #liderocult perquè és un professional de la informació, per aportar valor extra en els projectes en els quals participa.

El projecte en el qual participava es basava a crear un cercador especialitzat en informació de mercat, cercant en webs, cercant l’eficiència i l’eficàcia. Més endavant es testejava si el cercador extreia els documents rellevants utilitzant diferents eines de biblioteques. A més de la creació d’un vocabulari sectorial i outputs, per a una bona indexació i recuperació.

Els professionals de la informació són #lidersocults perquè existeix la creença que qualsevol pot fer el nostre treball. Mentre no existisca una visió més definida que valor afegit podem aportar no és que serem ocults, sinó que serem invisibles que és pitjor.

#lideroculto: Héctor Canorea Martínez from COBDCV on Vimeo.

 

Rubén Alcaraz Martínez

Per a Rubén un #liderocult és per naturalesa un entusiasta del seu treball, de la seua professió i capaç d’impulsar el treball dels seus companys i per tant de la seua organització.

Segons Rubén, ell és un #liderocult per considerar-se entusiasta de la nostra professió i sobretot un treballador incesable que intenta estar sempre al dia de l’últim en el relacionat amb la nostra professió.

Els professionals de la informació són #lideresocults per dos motius, un de negatiu, que és el desconeixement de la professió per gran part de la societat, i un altre positiu, pels seus punts forts com la creació de productes documentals, la ALFIN, les intranets, extranets…tasques de les professions més demandades en l’actualitat com community manager, seo, analista web, etc.

#lideroculto 4: Rubén Alcaraz from COBDCV on Vimeo.

 

Tara Grimaldos Chover

This entry was posted in Resum. Bookmark the permalink.